5 zasad przechowywania wina

2017-10-24
5 zasad przechowywania wina

1.Wino nie lubi światła

Najlepiej kiedy wino jest przechowywane w całkowitej ciemności. Wszelkie promienie UV, które mogą oddziaływać na butelkę są szkodliwe dla wina. Nie ważne, czy mówimy o winie kupnym czy swojskim, istnieją dwie możliwości jego profesjonalnego przechowywania. Pierwszy z nich jest tradycyjny i znany od setek lat – jest to tradycyjna piwnica. Temperatura oraz ciemność, która panuje w każdej z nich jest niemalże idealna dla wina. Dużym minusem tego rozwiązania jest jednak miejsce jakie trzeba wygospodarować oraz dostępność do tego typu pomieszczeń. Nie każdy w bloku lub w domu posiada piwniczkę, którą można zagospodarować jako miejsce na wino. Alternatywą dla piwnicy może być specjalna lodówka na wino, która utrzymuje idealną temperaturę, w której wino powinno się znaleźć oraz, dzięki swojej budowie zapewnia butelce niski poziom oświetlenia.

 

2.Świeże powietrze

Kolejnym ważnym czynnikiem jaki pozytywnie wpływa na leżakowane wino to świeże powietrze. Bardzo ważne jest aby w piwnicy, w której przetrzymuje się wino powietrze nie zatęchło. Każda taka drobnostka ma mniejszy lub większy wpływ na smak samego wina. W piwnicy bardzo ciężko jest utrzymać świeże powietrze oraz stałą temperaturę, dlatego tak interesującym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju winiarki i lodówki na wino do zabudowy, które nie mają z tym żadnego problemu.

 

3.Wilgotność

Bardzo ważne jest aby w pomieszczeniu lub urządzeniu, w którym przetrzymywane jest wino był odpowiedni poziom zawilgocenia. Optymalnie jest kiedy powietrze jest zawilgocone w ok. 70 procentach. Jeżeli zawilgocenie będzie za niskie to może powodować to kurczenie korków w butelkach, a to będzie powodować przedostawanie się powietrza do wina. Za duża wilgotność skutkuje powstawaniem pleśni oraz pogarsza w znacznym stopniu powietrze. Najprostszym sposobem będzie przetrzymywanie wina w profesjonalnych lodówkach na wino lub zakup urządzenia do pomiaru wilgotności w piwnicy.

 

4.Stała temperatura

Optymalna temperatura, w której powinno być przechowywane wino oscyluje w granicy od 10 do 14 stopni. W piwnicy bardzo trudne jest utrzymywanie konkretnej temperatury, dlatego tak dużym plusem winiarki jest to, że utrzymuje temperaturę na określonym poziomie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na smak przetrzymywanego wina.

 

5.Leżakowanie wina

Butelki z winem powinny być ułożone pod lekkim kątem szyjką w dół. Najlepiej kiedy korek jest zanurzony w winie. Bardzo ważna jest również kolejność ułożenia oraz to aby wina, które będą spożywane wcześniej leżały w łatwo dostępnym miejscu. Wino kiedy leżakuje powinno być dotykane jak najrzadziej. Najlepiej jeżeli nie będą w ogóle dotykane.





Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel